Kokbok

När jag skapade denna kokbok har jag inspirerats av Leila Lindholms kokbok ”A piece of cake” eftersom jag tycker att hennes bok har en layout som tilltalar flera människor. Dels på grund av hennes personliga touch då hon bland annat skriver tips till recepten eller berättar en personlig bakgrund bakom det. Exempelvis vid receptet för blåbärsbullar som jag använt mig av så beskrev hon att en vännina till henne tipsade om att för att skapa de perfekta bullarna så ska man använda mycket smör i receptet. Detta tog jag till mig då jag beskrev att man ska ha tålamod när man bakar för att få höga och fluffiga bullar så ska man låta dem jäsa länge. För att skapa en personligare touch vade jag även att använda mig av foton jag själv tog under bakningen på uppslaget och på omslaget. Min målgrupp är bred då jag vill anpassa mitt förslag till personer från kanske 16 och uppåt. Jag har inte riktat mig till något speciellt kön utan detta förslag riktar sig till alla som vill baka. 

 

På framsidan har jag använt mig av symmetrisk balans då det bildas lodräta linjer genom penseldragen, vilket gör att man ser likheter och det är inget som drastiskt sticker ut. Vertikala linjer som skapas genom att allt är strukturerat i tre fält, framsida, sidan på boken samt baksidan. I uppslaget av boken skapas även där symmetrisk balans genom vertikala linjer, då textsidan och sidan på bilden är uppdelade för sig. Texten är uppdelad i strukturerade fält så att läsaren lätt ska kunna följa receptet, genom detta skapas harmoni eftersom läsaren lätt kan se. När uppslaget skulle skapas fokuserade jag mycket på hur jag skulle skapa ett uppslag som inte blev rörigt för ögat eftersom receptet krävde mycket text för hur man ska gå till väga. Då valde jag att välja ett enklare typsnitt och fokusera på att hålla sidan med texten på neutral. Genom detta skapade negativa utrymmen där ögat får en chans att vila. På sidan med bilden valde jag att placera den vita texten lite ovanpå bullarna för att skapa en lugnare känsla uppåt bilden. 

 

Jag ville skapa en neutral och tilltalande kokbok för en bred målgrupp. När jag valde färger har jag inte fokuserat på färger för ett specifikt kön utan neutrala färger som representerar en specifik ingrediens som man använder i bakning. Jag valde ett typsnitt som ser ut som om att det är handskrivet eftersom jag ville skapa en personlig känsla över kokboken. Till detta typsnitt valde jag även att använda mig av ett striktare typsnitt som en kontrast, detta använde jag när jag ville förtydliga vissa ord. Exempelvis i titeln på omslaget då jag valde att använda detta typsnitt på ordet ”bakverk” för att läsare snabbt kan förstå att det är en kokbok. Jag använde samma teknik på mitt uppslag då jag använde detta typsnitt på ordet ”Blåbär” för att läsaren snabbt ska förstå att det är blåbärsbullar när personen bläddrar igenom boken. Genom detta förmedlas en känsla av harmoni för läsaren eftersom dessa markerade ord underlättar själva läsningen och letandet efter vad det är för bok samt vilket recept det är. 

 

Eftersom jag valde titeln ”En palett med bakverk” ville jag förmedla detta på omslaget, då valde jag att använda olika färger som jag ansåg representerade en speciell ingrediens (förutom den ljusa färgen där citronmelissbladet är på, det gjorde jag för en kontrast). Alltså när jag valde färger har jag inte fokuserat på färger för ett specifikt kön utan neutrala färger som representerar en specifik ingrediens som man använder i bakning. Jag målade dessa färger på ett vanligt vitt A4-papper som då blev den gråaktiga bakgrundsfärgen på omslaget. Sedan placerade jag skaftet på penseln längst upp på pappret för att det skulle skapa en känsla av hem och något människor kan relatera till, det blir mer personligt än om bara färgerna skulle vara på pappret. Efter det lade jag ingredienser man kan använda i bakning på färgen som jag ansåg representerade ingrediensen. På sidan av boken valde jag att bara strö kakao och blåbär på ett papper tillsammans med ett citronmelissblad längst upp. På baksidan använde jag en bredare pensel på ett papper för en koppling till framsidan, där skrev jag sedan baksidestexten som har en personlig koppling till vår klass samtidigt som en koppling till titeln på boken. 

 

På uppslaget använde jag mig av en blandning av typsnitten plus ett neutralare och stilrenare typsnitt på beskrivningen över hur man tar sig igenom receptet. Det gjorde jag för att det var enklare att läsa det då, eftersom när man bakar vill man helst se snabbt vad man ska göra och i vilken ordning, därför valde jag även att använda mig av siffror vid de olika stegen. Det blir klarare för läsaren då. Under vilka ingredienser som behövs valde jag typsnittet som liknar en handstil för att efterlikna en inköpslista. Färgen på denna sidan är faktiskt en färg på en ogräddad bulle. Först testade jag mig fram med en färg som liknade blåbär men det kändes inte som om att det passade bra. Detta blir ett mer sammanhängande uppslag. Detta var även något jag använde mig av från Leilas kokbok då jag såg att hon hade färger som passade till varje bakverk. Så om mitt förslag blir valt så tycker jag att man ska välja en färg som är passade till sitt egna bakverk eller en vit färg om det ser renare ut. Alltså har jag inte använt mig av färg som något som en koppling i boken. På den högra sidan använde jag en blid på bullarna när dom jäste för att anpassa mig till texten som beskriver att man ska låta de jäsa länge. 

 

Fördelar med detta förslag är att det är sammanhängande på det sättet att det är personligt och typsnitten kompletterar varandra på ett normalt sätt. Det är även ett neutralt utseende på boken som anpassar sig till precis alla som vill baka. 

 

Nackdelar med detta förslag kan vara att färgen på framsidan ej är kopplad till färgen på uppslaget men detta har jag redan förklarat. Nu i efterhand ångrar jag att jag inte strödde kakao eller några blåbär på baksidan. För om någon nu bara ser boken då den ligger upp och ned så kan det vara svårt att förstå att det är en kokbok innan man läser texten. Jag ser även nu att den vita texten som är framför bilden på bullarna kan vara svår att läsa.


RSS 2.0