ÄNDRING I MITT SYMMETRIMÖNSTER

Jag valde att göra en ändring i mitt symmetrimönster för att förstärka det nya mönstret som skapades vid tesseleringen. Jag tog då inspiration från mitt originalmönster därför att jag tyckte att de båda mönstrerna skulle ha en koppling till varandra. I detta nya mönster så gjorde jag först en fyrhörning i mitten som på det andra mönstret och sedan gjorde jag en cirkel med halvcirklar runt ytterkanten av cirkeln. Jag valde sedan att färglägga den med inspiration från min inspirationsbild, med en mörkare mitt och ljusare ju längre ut från mittpunkten det är. Jag gjorde det för att jag ville skapa en känsla att det var skugga i bilden. I detta nya mönster förekommer det en translation ( genom att kunna kopiera mönstret ), en rotation ( genom att kunna rotera, alltså vända på mönstret, och det kommer fortfarande se likadant ut ) och en spegling ( genom att kunna dela mönstret på diagonalen och det kommer att se likandant ut på båda sidorna av halvcirkeln som då bildas).

Så här blev det slutgiltiga resultatet av mitt nya mönster. Under denna bilden läger jag upp en närmare bild av hur det nya mönstret blev i tesseleringen.

SYMMETRI OCH SYMMETRISKA FORMER
Jag ska nu beskriva vad en translation, rotation, spegling och tesselering är och jag ska därefter ska jag berätta hur det hör ihop med mitt mönster som är inspirerat av Alhambra.
- Translation
En translation är när man kopierar en figur eller ett mönster och placerar den på en annan plats av bilden. En translation är ett enkelt och smart sätt att spara tid när man ska flytta en bild till en annan plats.
- Rotation
En rotation är när man roterar, alltså vrider, en bild och den fortfarande ser likadan ut från alla vinklar. Om man till exempel har en åtthörning som jag använde mig av i mitt möster och roterar den åtta gånger så kommer den att se likadan ut även fast man roterar den.
- Spegling
När en figur, bild eller ett mönster har en speglingssymmetri betyder det att om man drar en linje genom mitten av till exempel mönstret så kommer båda sidorna av linjen vara exakt likadana. En sådan linje kallas symmetrilinje, man kan också dra flera symmetrilinjer i till exempel en bild, om vi tar en kvadrat som exempel så kan man dra fyra symmetrilinjer. En linje i mitten av kvadraten så att det bildas två rektanglar, en linje från hörnet uppe till höger så att det bildas två trianglar, en linje som delar kvadraten på mitten från sidan så att det bildas två rektanglar igen fast på olika ställen och till sist kan man också dra en linje nerifrån högra hörnet så att det återigen bildas två trianglar men inte på samma ställe som de andra trianglarna.
- Tesselering
När man till exempel har kopierat en figur och sedan satt den intill den andra figuren så att det bildas ett tomrum mellan bilderna så kan man se att detta tomrummet är mycket mer än bara ett vitt uttrymme. Det tomrummet kan bilda ett nytt mönster och det är det som kallas tesselering, så istället för att ha ett vitt tomrum mellan figurerna så kan man färglägga detta tomrum och man har en ny figur som har skapat ett nytt mönster.

I mitt mönster som är inspirerat av Alhambra har jag flera figurer med skarpa linjer men jag har också flera med mjuka linjer.Jag valde att blanda dessa två stilar därför att i min inspirationsbild så blandade dem hårda och mjuka konturer, detta ville jag förmedla i mitt mönster. De hårda figurerna är trianglar som jag har fyra av i vartannat hörn på min åtthörning, jag har tre åtthörningar, en som helar mönstret bygger på, en som är utanför cirkeln och en liten som är i cirkelns mitt och som också blir hela figurens mitt. Det finns också ett kvadratiskt mönster som bildas när man ser var halvcirklarna sitter. Sedan finns det också flera mjuka figurer så som halvcirklar som förekommer både runt trianglarna och i botten av den spetsiga figuren som förekommer fyra gånger utanpå den näst innersta åtthörningen. Sedan förekommer halvcirklarna också på de ovalformade
cirklarna som är vid den innersta åtthörningen. Förrutom halvcirklar, spetsiga figurer och ovalformade cirklar förekommer det också en stor cirkel som är innanför den mellersta åtthörningen.

- Translation
Det förekommer en translation i detta mönster så som det också gör i alla andra mönster.
- Rotation
Rotation förekommer i mitt mönster när man roterar alltså vrider min figur så förändras inte utseendet på min figur.
- Spegling
Om man delar mitt min figur på diagonalen så kommer den fortfarande att se likadan ut på båda halvorna av den cirkeln som då bildas. I alla figurer som förekommer inne i mitt mönster så finns det spegelsymmetri. Till exempel i en utav trianglarna med halvcirklar utanpå, om man drar en symmetrilinje genom triangeln så kommer det att bildas två mindre trianglar med lika många halvcirklar på varje sida. Ett annat exempel på spegelsymetri i min bild är de ovalformade cirklarna, om man drar en symetrilinje genomdem så kommer de två halvorna se exakt likadana ut och ha exakt samma antal halvcirklar på varje sida. Ännu ett exempel är den stora cirkeln innanför den mellersta åttahörningen, om man drar en symmetrilinje diagonalt genom cirkeln så ser båda halvorna likadana ut. Det förekommer också att i vissa figurer så kan man dra flera symmetrilinjer, en cirkel är ett sånt exempel, man kan dra hur månag symmetrilinjer som möjligt i en cirkel.
- Tesselering
När jag gjorde en translation på min bild och den kopierades så satte jag toppen av bilden mot botten av kopian och upprepade denna metod. Efter jag hade gjort det så märkte jag att det bildades en tesselering, den är formad som en slags stjärna och jag färgade den ljusbeige. När jag såg på mitt färdiga resultat så märkte jag att det har också bildats ett mönster av kvadrater som tydligt syns, de här kvadrateran består av halvcirklarna. När jag nu har gjort en translation på mitt mönster så märker jag att det skulle vara ett snyggt tyg eftersom jag tycker att det påminner lite om ett spetsmönster.
UTVÄRDERING
Jag är väldigt nöjd med mitt mönster som är inspirerat av Alhambra, jag tycker att färgerna och kopplingen till min inspirationsbild var bra. Detta var en utmanande uppgift men jag tycker att det är bra att man får en utmaning, då blir man starkare och nöjd med det man åstakommit.
ANDRA LEKTIONEN MED ATT SKAPA ETT MÖNSTER INSPIRERAT AV ALHAMBRA
Jag började andra lektionen med att rita av en fjärdedel av mitt mönster på ljusbordet, jag använde mig av en linjal men det visade sig att det var svårare än man tror att dra ett riktigt rakt streck, men jag återkommer till det senare. Efter det så skannade jag in min skiss i datorn så att jag kunde arbeta med den i fotoshop, jag gick till en dator och startade mitt arbete.
Jag började med att skapa ett nytt lager i fotoshopen och sedan öppnade jag min skiss som låg i klassens mapp på datorn, jag drog över mitt mönster från det lagret som det låg i till det lagret i fotoshopen som jag ville att det skulle vara i. Jag hade ju bara en fjärdedel av mitt fullständiga arbete så jag var tvungen att kopiera den fjärdedelen genom att klicka på Ctrl C tre gånger så att jag hade fyra likadana fjärdedelar av mitt mönster. Men eftersom alla var vända åt samma håll så gick det inte att skapa min åtthörning av mönstret så jag roterade mina delar, det gjorde jag genom att markera ( Ctrl T ) och klicka lite utanför markeringen så att det kom upp en pil som gör så att man roterar bilden, man kunde också markera och sedan högerklicka på det markerade mönstret så kunde man välja om man ville rotera det 90 eller 180 grader. När jag hade roterad mina delar satte jag ihop dem så nära som jag kunde men eftersom jag inte hade gjort mina streck riktigt raka när jag skissade av mönstret vid ljusbordet så blev det lite svårt att få alla linjer att mötas korrekt. Men för att jag inte skulle behöva skissa om mönstret så valde jag att bara kopiera en halv fjärdedel, alltså en åttondel. Sedan använde jag den delen och skapade min åtthörning igen, denna gången gick det betydligt bättre fast det var fortfarande några små linjer som inte ville passa ihop. Men jag löste det genom att ta en klonstämpel och kopiera vissa delar av strecken så att jag kunde fylla i där det behövdes.
När jag hade mitt mönster klart var det bara att färglägga det, när jag gjorde det använde jag färgpytsen i fotoshop. Jag färglade mönstret också med inspiration av min inspirationsbild. I den bilden var det naturliga beiga och bruna färger, men också mörka skuggningar. Jag ville få fram känslan av skuggning i mitt mönster så jag valde att färga mitten mörkast och jobbade mig sedan ut med ljusare färger, så att det blev som ljusast ytterst. Men också vid färgningen stötte jag på komplikationer, konturerna runt de små halvcirklarna som var runt de ovalformade cirklarna, hade försvagats.Därför när jag skulle färga mina halvcirklar så smälte den färgen in med färgen utanför halvcirklarna, därför blev det inga större konturer på dem. Men det blev bra ändå, allt kan inte bli perfekt och när det inte går som man vill så får man ta tillvara på det materialet som man har kvar.

FÖRSTA LEKTIONEN MED ATT SKAPA ETT MÖNSTRET INSPIRERAT AV ALHAMBRA

Jag började första lektionen med att hitta en inspiration av Alhambra till mitt mönster. Jag sökte på internet och hittade en bild som jag tyckte var intressant och valde den som inspirationskälla till mitt mönster. Bilden är på ett tak i en byggnad med inslag av Alhambra, jag tycker att dem jobbar väldigt snyggt med att skugga ljuset i bilden och det var det som tilltalade mig när jag valde denna inspirationsbild. När man studerar bilden så finns det ett djup i den och man blir nästan fängslad av den.

Det här var min första skiss över hur jag ville att det färdiga resultatet skulle se ut, jag lade till några sista detaljer innan jag var riktigt nöjd med skissen. I mitten av den innersta cirkeln gjorde jag en liten åtthörning, en likadan som den yttersta kanten. Sedan ville jag få en blandning av skarpa, hårda linjer och mjuka konturer, så jag valde att göra fyra ovalformade cirklar som satt fast i åtthörningen med en utav de smala kortsidorna på de ovalformade cirklarna. Nästan som bladen på en blomma, efter det så gjorde jag 12 små halvcirklar som jag ritade runt de ovalformade cirklarna, så att den platta sidan av halvcirkeln var vänd mot de ovalformade cirklarna, fast de skulle inte vara runt åtthörningen utan bara runt de fyra ovalformade cirklarna.
Jag blev riktigt nöjd med hur min skiss blev och skulle sedan börja att arbeta med den i fotoshop fast det hann jag inte så det fick jag göra på den andra lektionen istället.
Mitt färdiga bokomslag

Detta är mitt färdiga bokomslag av Until Tuesday. Bakgrunden ( det gråa ) är en bild på asfalt som jag tog utanför skolan. Just varför jag valde asfalt var att jag ville att det skulle vara en gata i New York, därför att boken utspelar sig där. Mannens fotavtryck och avtrycken av hundens tassar har jag målat för hand och sedan arbetat med i fotoshop. Min orginalidé var att mannens och hundens avtryck först skulle gå engna vägar och sedan mötas till en väg, jag tycker att jag fick fram det budskapet bra. Jag är nöjd med mitt bokomslag och min idé, först var jag lite orolig att den var tråkig därför att den var grå, men omslaget är enkelt och har en god tanke bakom det tycker jag.